Oostzaanse ‘Hoofdzaken op hatwalk’ in Landsmeer

rodi.nl

LANDSMEER – Zeg het met hoeden! Dat deden de Oostzaanse Ineke Kan en Astrid Schouten op een wel heel bijzondere wijze in de Kantoorboerderij van Landsmeer. De expositieruimte vormde het decor van een bijzondere collectie hoeden en hoedjes van Astrid Schouten die zij maakte van de meest uiteenlopende materialen.
De schilderijen van Ineke Kan stonden ook helemaal in het teken van de hoed. De exposanten maakten van de gelegenheid gebruik om hun hoeden als ‘Hoofdzaken’ schilderijen en hoeden in de hoofdrol, nog eens extra onder de aandacht van het publiek te brengen door een echte ‘Hatwalk’, waarbij modellen en bezoekers van de expositie de catwalk opgingen om de hoeden uit de hoedencollectie van Astrid te showen. Ze deden dat op een catwalktraject dat langs de hoedenschilderijen van Ineke leidde.
De collectie hoeden van Astrid kan als zeer bijzonder en divers worden getypeerd. Men houdt het niet voor mogelijk dat je van kinderlaarsjes en je eigen laarzen een hoed kan maken. Astrid deed dat in de vorm van een rijglaarshoed en roze en gele kinderlaarsjeshoed. Haar bonbondooshoedje uit Londen waaruit ze de bonbons eerst lekker zelf had opgegeten en het briefje ‘sorry’ heeft achter gelaten, zijn net zo apart als het verenhoedje gemaakt van veren verkregen bij een Oostzaans poelier. Haar Twiskehoed gemaakt van riet en ander materiaal uit de polder kon ze jammer genoeg niet exposeren omdat ze die hoed ‘geparkeerd’ had in de vitrine van de Kunstgreep.

Mantelpak

Omdat de sleutel van de vitrine niet beschikbaar was, staat de Twiske-hoed nog in Oostzaan. Traditionele hoeden, baretten, een hoedje als alternatief voor de sluier van de gesluierde vrouwen, gemaakt van antiek kant en een metalen kledinghangertje, maken de tentoonstelling ‘Hoofdzaken’ tot een interessant gebeuren. Het schilderij dat Ineke vervaardigde aan de hand van een fotootje gemaakt vlak na de WO-2 waarop zij en haar zusje op de fiets zitten bij hun moeder in mantelpak met hoed is een in het oog springende aquarel net zoals de aquarel van haar moeder en grootmoeder getooid met hoed. Een zelfportret met hoed en een portret van Astrid met hoed in het Twiske zijn twee zonnige hoofdzaken uit de expositie. Tijdens de atelierroute op 1e en 2e paasdag in Oostzaan, die onder de noemer ‘Vriendschapsverzoek’ wordt gehouden, zijn beide kunstenaressen ook weer in beeld. Ineke Kan exposeert dan samen met Marijke Koops en Astrid Schouten met Mieke ter Brake.

This entry was posted in Exposities, Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *